Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Πιστοποίηση και δικαιώματα των ποικιλιών ελληνικής ελιάς


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 15 Ιουλίου 2012, 21:01
Μια πρώτη καταγραφή του σχεδίου δράσης του ελαιολάδου έγινε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουλίου στο ΥΠΑΑΤ.

Η σύσκεψη έγινε με την ευρύτατη συμμετοχή φορέων και αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ σ’ αυτήν συμμετείχε και το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, για τα ζητήματα που έχει θέσει το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ελαιόλαδο.

Σκοπός του ΥΠΑΑΤ είναι η έγκαιρη διατύπωση και τεκμηρίωση των εθνικών θέσεων. Το Ινστιτούτο έθεσε τα θέματα πιστοποίησης και δικαιωμάτων των ελληνικών ποικιλιών, την ποικιλιακή ιχνηλασιμότητα και ανίχνευση προσμίξεων με μοριακές ή χημικές τεχνικές και τη δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων, τη μείωση έπειτα από έρευνα των ορίων για τους αλκυλεστέρες, τη σημαντικότητα της οργανοληπτικής αξιολόγησης για το ελληνικό ελαιόλαδο, τη στήριξη ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ελαιοκαλλιέργειας, τη μείωση των επιπτώσεων και την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή κ.λπ..

Για την τεκμηρίωση εθνικών θέσεων συγκροτήθηκε επιτροπή τεχνικών εμπειρογνωμόνων με τον συντονισμό του ΕΦΕΤ, στην οποία συμμετέχει και το Ινστιτούτο, με συντονισμό από την εμπειρογνώμονα του IOC, Έφη Χριστοπούλου.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου